Vergeet bij ‘Auschwitz niet huidige racisme

casanegra · februari 05, 2020 · Nieuws · 0 comments

 

Europa en Israël herdenken Auschwitz. Maar moeten we ons niet afvragen of door veronachtzamen van de opmars van het huidige racisme, de geschiedenis zich dreigt te herhalen?

Omdat een groot deel van mijn familie in Auschwitz en Sobibor is vermoord, grijpen deze bijeenkomsten me aan. Op alle herdenkingen zeggen sprekers ‘dit mag zich nooit meer herhalen’. Maar bij een bloemlegging in Tallinn (Estland) werd eer betoond aan de “heldhaftige” leden van de Waffen SS, die er ook al een monument kregen. In Oekraïne geeft de regering een postzegel uit met de afbeelding van de “heldhaftige” omstreden nazi-collaborateur Bandera. In Letland vindt jaarlijks een defilé plaats van (oud-)SS’ers, toegejuicht door de bevolking, met ministers erbij.

In Polen, Duitsland en Frankrijk zien we een sterke opleving van het antisemitisme, gepaard met aanslagen op Joodse instellingen. Onze premier Mark Rutte stelde op de herdenking in Amsterdam vast dat onverschilligheid en wegkijken voor de racistische maatregelen van de Duitse bezetter tot dramatische gevolgen hebben geleid. Wordt het normaliseren van politieke partijen met een uitgesproken raciale agenda niet als een gevaar herkend? Dit zijn vragen die me zorgen baren.

 

Max van den Berg, organisator eerste Auschwitzherdenking in Amsterdam in 1952

Eerder gepubliceerd in Trouw van 29 januari.

Sorry, the comment form is closed at this time.