Het comité 21 maart is een samenwerkingsverband van tientallen organisaties. Namens het comité willen we graag iedereen oproepen om dit manifest te ondertekenen. De grote demonstratie zal plaatsvinden op 19 maart in Amsterdam en we hopen dat heel veel organisaties, politieke partijen en individuen actief willen bijdragen aan de activiteiten die georganiseerd worden in verschillende steden en buurten.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

21 maart is door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot 'Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie'.

Achtergrond van 21 maart.
Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville - een zwarte township in Oranje Vrijstaat (Zuid-Afrika) - een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte en schoot 69 demonstranten dood.De demonstratie werd georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres.

De pasjeswet dwong de zwarte bevolking daar te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten het vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt.

In Zuid-Afrika wordt op deze dag de Dag van de mensenrechten gevierd.

Bron: UN Verklaring over 21 maart.