Sta op tegen racisme! 2

casanegra · februari 13, 2020 · Nieuws · 0 comments

Het grote gelijk van Ahmad Mendes Moreira

door Max van den Berg

vanuit Amsterdam

Racisme op de voetbalvelden komt vaker voor dan menigeen denkt.

Verschijnen er zwarte spelers op het veld, dan krijgen ze bananen toegegooid of maken zogenaamde ‘supporters’ apengeluiden. Zoals in Den Bosch tegen de voetballer Ahmad Mendes Moreira, tijdens een wedstrijd in november 2019. Daar werd in de schorsing bovendien provocerend een pro-Zwarte-Piet-spandoek opgehangen.

Dit wangedrag komt ook elders in ons land voor en daarbuiten. Nog maar enkele dagen geleden schreeuwde het thuispubliek in Gelsenkirchen, vlak over de grens, discriminerende teksten naar de Berlijnse speler Jordan Torunarigha.

 

Onlangs maakten de KNVB en de regering, na lang het voetbalracisme onderschat te hebben, twintig maatregelen bekend om dit racisme tegen te gaan. De regering trekt hiervoor 14 miljoen euro uit. Er komen slimme camera’s in de stadions; er komt een app om wangedrag te melden; clubs die onvoldoende optreden tegen racisme kunnen boetes, puntenaftrek en spelen zonder publiek tegenmoet zien; 600 amateurclubs gaan een training volgen; en voor jongeren start er een Spreekkorenproject van de Anne Frankstichting.

Op de bespreking van de KNVB en de regering was ook Ahmad Moreira aanwezig, die in Den Bosch zwaar werd beledigd. Hij stelde aan de orde: als ik de gemengde samenstelling van de voetbalelftallen zie, met hun diverse achtergronden en verschillende huidskleuren, en ik kijk naar het KNVB-bestuur – dan zie ik alleen witte mannen.

 

Moreira heeft volkomen gelijk: ook de KNVB-top moet divers van samenstelling worden. Maar dat vereist strijd

 

Daarom: Sta op tegen racisme!

Sta op 21 maart op de Dam

in Amsterdam, om 14 uur.

Sorry, the comment form is closed at this time.