Speech Kitty Jong

casanegra · december 19, 2014 · Streets · 0 comments

Speech Kitty Jong (vicevoorzitter van de FNV ) op de Internationale Dag te gen Racisme en Discriminatie18 maart 2018, Amsterdam

-

FNV was afgelopen zondag bij de demonstratie tegen racisme en discriminatie; ons netwerk Wereldburgers, onze Domestic Workers en de jongeren van Young&United waren er. Vicevoorzitter Kitty Jong sprak op het Museumplein in Amsterdam over de discriminatie op de arbeidsmarkt.

Wereldwijde dag tegen discriminatie en racisme

‘Het is een eer hier vandaag te mogen staan om jullie toe te spreken. En het is ook een eer om ná Max van den Berg hier te staan, een van de leiders van de februaristaking. Ik sta hier als vicevoorzitter dan de FNV, de grootste vakbond van Nederland, die al jaren deelneemt aan deze demonstratie. Overal in de wereld protesteren mensen dit weekeinde, rondom 21 maart, tegen racisme en discriminatie.’

Discriminatie en racisme op de werkvloer

‘Wij strijden als vakbond tegen discriminatie en racisme op de werkvloer. Ieder mensen heeft recht op werk en daarbij mag niemand gediscrimineerd worden.

Dat begint al bij solliciteren. Uitzendbureau’s, dat was onlangs in het nieuws, leveren gewoon alleen blanke mensen als ze dat verzoek krijgen. De klant is koning, tenslotte. Wij maken een vuist tegen uitzendbureau’s en werkgevers die discrimineren.’

Gekleurde jongeren vinden lastiger stage

‘En het is echt niet alleen het bedrijfsleven die discrimineert. Ook de overheid discrimineert regelmatig als werkgever. Jongeren hebben last van discriminatie bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt: al bij het vinden van een stage. Dat mág niet. Dat kan niet.’

Gelukkig zijn er ook werkgevers die het wel goed doen, maar we moeten ervoor blijven strijden dat racisme en discriminatie nergens meer voorkomt op de werkvloer en de arbeidsmarkt. Het moet echt een stuk beter. Overal. Dagelijks.’

Stop discriminatie en racisme

‘Hoe lang moeten we hier nog komen voordat er sprake is van gelijke behandeling op de arbeidsmarkt?

Werkgevers van Nederland, Uitzendburo’s: STOP met racisme. STOP met Discriminatie. Geen Racisme (ook niet in de Raden). Geen Racisme in de bedrijven; kantoren; organisaties. Daar staan wij voor als FNV!’

1 mei in Den Haag

‘Beste mensen, ik rond af.

Fijn dat ik hier mocht staan en ik hoop ieder terug te zien op 1 mei, als wij in Den Haag zijn voor De Dag van de Arbeid.’

 

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.