Bekladding van pand vereniging Ons Suriname en The Black Archives is poging tot racistische intimidatie

casanegra · december 07, 2020 · Nieuws1 · 0 comments

Amsterdam, 3 december
The Black Archives

 

In de ochtend van donderdag 3 december is de muurschildering ‘De muur van Surinaamse en zwarte helden’ door nog onbekende personen beklad en gevandaliseerd met witte verf stickers waarop de tekst ‘Roetveeg Piet = Genocide”. Het pand is eigendom van vereniging Ons Suriname, in het pand zijn o.a. The Black Archives (TBA), 529 media (organisatoren van Keti Koti festival en Kwakoe festival), de Kids van Oost en Eritrese Vereniging Amsterdam en Omgeving gevestigd. The Black Archives en vereniging Ons Suriname zien dit als een poging tot racistische intimidatie van zwarte mensen die zich uitspreken tegen racisme.

Racistische intimidatie
Vereniging Ons Suriname (VOS) is een van de oudste verenigingen van Surinamers in Nederland en bestaat sinds 1919. Het heeft zich decennia lang ingezet voor een gelijkwaardige samenleving en tegen racisme. The Black Archives beoogt d.m.v. kunst, debat, educatie en erfgoed een bijdrage te leveren aan een meer gelijkwaardige samenleving en stad. Verschillende leden van de organisaties nemen actief deel aan het maatschappelijke debat over (anti-zwart) racisme en discriminatie. Vorig jaar waren Jessica de Abreu en Mitchell Esajas en anderen slachtoffer van racistische intimidatie en extreem-rechts geweld tijdens de aanslag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag. Hierbij werd Esajas’ auto vernield.

TBA en VOS vragen politie en autoriteiten ook om uit te zoeken of de muur door dezelfde extreemrechtse actiegroep is beklad die enkele weken geleden in blackface (verkleed als zwarte piet) voor de deur van rapper Akwasi en zijn gezin stonden. Zij lieten dezelfde stickers in zijn brievenbus achter. De afgelopen weken werden vreedzame demonstranten van o.a. Kick Out Zwarte Piet belaagd door extreem rechtse lieden en hooligans. Eerder werd een muurschildering over slachtoffers van politiegeweld in Amsterdam Noord beklad. Ironisch genoeg was Esajas bij een commissievergadering in de Tweede Kamer om in gesprek te gaan over landelijk beleid tegen discriminatie en racisme toen hij kennis nam van de bekladding. Esajas zegt:

“Wij maken ons zorgen over de radicalisering en het toenemende geweld van extreem-rechts richting mensen die zich op een vreedzame manier uitspreken tegen racisme en voor een gelijkwaardigheid. The Black Archives en vereniging Ons Suriname zijn al decennialang een veilige plek voor de Surinaamse en zwarte gemeenschap in Amsterdam. Wij roepen de gemeente Amsterdam en de premier op om het probleem van institutioneel en anti-zwart racisme te bestrijden en de veiligheid van mensen die van hun democratische recht gebruik maken om racisme te bestrijden te waarborgen.”

Erfgoed en kunst kan zorgen voor verbinding

De muurschildering ‘De muur van Surinaamse en zwarte helden’ is in de zomer van 2020 na de #BlackLivesMatter protesten georganiseerd en gemaakt door kunstenaars Hedy Tjin en Dewi ‘Butterfingaz’ Elsinga. Op de muur zijn Surinaamse en zwarte helden Anton de KomPerez Jong Loy, Cindy Kerseborn, Dr. Sophie Redmond en Hugo Kooks afgebeeld. Het is een extensie van de expositie ‘Surinamers in Nederland: 100 jaar Emancipatie en Strijd’. De expositie zou tot 5 december te zien zijn maar wordt op verzoek van velen, en vanwege de eerdere Corona-lockdown verlengd tot 22 februari, de geboortedag van Anton de Kom. The Black Archives wil de muurschildering laten herstellen door de kunstenaars, mensen kunnen doneren via de website om dit mogelijk te maken.

Hoe kan jij helpen?

  1. Deel de beelden van de bekladding en spreek je uit tegen racisme en discriminatie
  2. Doneer aan The Black Archives om ons werk te supporten en herstel van het kunstwerk mogelijk te maken
  3. Bezoek de expositie ‘Surinamers in Nederland: 100 jaar Emancipatie en Strijd’
  4. Bezoek de expositie ‘Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL’ in de OBA (tot 13 december)
  5. Bestel ‘Wij Slaven van Suriname’ van Anton de Kom via de TBA webshop

 

Dit artikel is overgenomen van de website van The Black Archives

Daar kunt u ook de engelse vertaling vinden.

Sorry, the comment form is closed at this time.