Comite 21 Maart solidair met Wij Zijn Hier

casanegra · april 11, 2018 · People, Toespraken · 0 comments

De afgelopen weken is extreemrechts een hetze begonnen tegen de ongedocumenteerde vluchtelingen van Wij Zijn Hier in Amsterdam. Aanleiding hiervoor was de kraak van een reeks woningen. Fascistische groepen zoals Pegida en Identitair Verzet hebben ondertussen aangekondigd langs te willen gaan. Het Comite 21 Maart is bezorgd over de opkomst van extreemrechts en staat zij en zij met de bewoners van de Rudolf Dieselbuurt en de activisten van Wij Zijn Hier.

Op 18 maart demonstreerden we nog tegen racisme in de raden. Nu er in Amsterdam een racistische partij in de raad zit, zien we hoe rechts als geheel zelfvertrouwen krijgt. De FvD en de landelijke VVD doen nu alsof zij opkomen voor de positie van bewoners, maar zij hebben altijd de uitverkoop van sociale huurwoningen gesteund. Zo stelde FvD-lijsttrekker Nanninga: ‘mensen die op een bestaansminimum of op een uitkering zitten horen niet te wonen op de duurste grond van Nederland’. Het is pijnlijk dat de gevestigde media en woningbouwcorporatie Ymere rechts en extreemrechts hierin volgen.

Als Comite 21 maart accepteren wij niet dat mensen met en zonder onderdak tegen elkaar uit worden gespeeld. De kwestie zelf is ondertussen ook opgelost. Vluchtelingen organiseerden afgelopen zaterdag een succesvol buurtfeest om kennis te maken. In een verslag van omroep AT5 stelde een buurtbewoner ‘de mensen van We Are Here zijn de meest gastvrije mensen die ik ken. Als je langsloopt wordt je haast altijd uitgenodigd om kennis te maken en om binnen te komen in ‘hun huis’. Een plek waar ze zichtbaar trots op zijn’. Dit staat in schril contrast met de angst die wordt opgeklopt tegen de vluchtelingen.

De groep vluchtelingen van Wij Zijn Hier bestaat grotendeels uit vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land van herkomst, maar ook niet mogen blijven. Om hun positie zichtbaar te maken, hebben ongedocumenteerden de afgelopen jaren al meer dan 35 woningen gekraakt – en elke keer werden zij ontruimd. Het resultaat van dit protest is dubbel: meer dan honderd vluchtelingen van Wij Zijn Hier hebben ondertussen een status. Dit laat zien dat de acties succesvol zijn. Anderszijds zorgt de onmenselijke behandeling door de Nederlandse staat ook voor nieuwe trauma’s. Zo zagen vier leden van Wij Zijn Hier de afgelopen jaren geen andere uitweg dan zelfmoord.

Wij roepen iedereen op om daarom Wij Zijn Hier te ondersteunen. Hun strijd is ook onze strijd. Vluchtelingen welkom, racisme en zondebokpolitiek niet.

Sorry, the comment form is closed at this time.