Een interview met spreker Abdou Menehbi

casanegra · oktober 12, 2020 · Nieuws · 0 comments

 

11 oktober 2020

Abdou zet zich al ruim 50 jaar in tegen racisme en voor de rechten van migranten in Nederland. Hij is onder andere medeoprichter van Comité 21 maart en EMCEMO (Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling).

Specialisatie: Racisme, islamofobie, burgerschap en rechten van migranten

 

Waarom is activisme nu in Nederland belangrijk?

Omdat we constateren dat in de afgelopen jaren het rechts-extremisme groeit. Polarisatie en racisme nemen in Nederland alsmaar toe. Dit is niet alleen een probleem voor activisten, maar voor iedereen in Nederland die gelooft in een democratie. Het is niet voor niets dat je de laatste jaren meer protest bewegingen ziet, zoals de zwarte beweging, de vrouwenbeweging en de moslim beweging. Wat je hierin ziet is echt een verzet tegen wat er dagelijks in Nederland gebeurt.

 

Hoe ziet een solidaire antiracisme en antidiscriminatie beweging er volgens jou uit?

Het Comité 21 maart bestaat uit ruim 80 organisaties. Het is nu belangrijker dan ooit dat we duidelijk hebben welke punten ons precies binden en waar we de focus op willen leggen. Je ziet dat extreem rechtse groeperingen gebruik maken van angst om stemmen te winnen en racistische propaganda voeren. Door een gezamenlijke agenda te creëren kunnen we meer druk uitoefenen op de politiek, vooral in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen. Een eenduidige agenda geeft Comité 21 maart een sterkere positie om veranderingen teweeg te brengen.

 

Waarom zouden mensen zaterdag 17 oktober jou op de conferentie moeten volgen?

De conferentie is een gelegenheid om te luisteren naar hoe verschillende groepen dagelijks- en institutioneel racisme ervaren. Verder zal ik vanuit het Comité 21 maart onze ‘eisen aan de politiek’ presenteren. Afgelopen jaar hebben we namelijk onder deelnemende organisaties onderzoek gevoerd naar de grootste pijnpunten rondom racisme en discriminatie in Nederland. Dit heeft geleid tot een aantal eisen die moeten bijdragen aan de Tweede Kamer verkiezingsdebatten.

 

Wil je horen wat de eisen van het Comité 21 maart aan de politiek zijn, neem dan zaterdag 17 oktober deel aan de livestream van de conferentie!

Sorry, the comment form is closed at this time.