21 maart, internationale dag tegen racisme en discriminatie

casanegra · december 19, 2014 · Toespraken · 0 comments

21 maart is in 1966 door de Verenigde Naties ingesteld als internationale dag tegen racisme en discriminatie in reactie op het bloedbad dat door politiemensen onder zwarte betogers op 21 maart 1960 in Sharpeville, Zuid-Afrika werd aangericht. Nu, meer dan 50 jaar later, is de situatie in Zuid-Afrika weliswaar verbeterd, maar zijn racisme en discriminatie nog altijd volop aanwezig. In Zuid-Afrika, maar ook in Europa en ook in Nederland.

Sinds 1992 worden er in Nederland activiteiten georganiseerd op en rond 21 maart. Verspreid over het land worden lezingen, bijeenkomsten en acties georganiseerd in de actieweek/maand voorafgaand aan 21 maart. Op (of rond) 21 maart vindt er steevast een landelijke manifestatie en demonstratie plaats.

Dat het nog altijd nodig is om op te staan tegen racisme en discriminatie en solidariteit te tonen met slachtoffers van discriminatie blijkt uit de meldingen die verschillende organisaties onverminderd ontvangen. Meiden met een hoofddoek worden op straat uitgemaakt voor terrorist, homo’s worden in elkaar geslagen, moskeeën worden beklad, synagogen en joodse scholen worden extra beveiligd, zwarte piet doet de gemoederen nog altijd hoog oplopen en het vluchtelingen debat maakt duidelijk dat de strijd tegen racisme en discriminatie nog steeds noodzakelijk is. Het maatschappelijk klimaat verhardt en de polarisatie in ons land en in de landen om ons heen neemt nog steeds toe. Daarbij gaat het niet alleen om uitlatingen van Wilders, de verwensingen aan het adres van Sylvana Simons of de bedreigingen van de kinderombudsman na haar rapport over zwarte piet, maar ook het bekladden van azc’s, het ophangen van varkens bij de ingang, het verspreiden van anti-homo flyers, de bezetting van een islamitische school in Amsterdam West recentelijk, een aanslag gepleegd op een moskee in Venlo en de beëdiging van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem die verstoord werd etc. Het is daarom noodzakelijk om juist nu weer onze stem te laten horen.

‘Comité 21 maart’ organiseert in 2018 naast de landelijke demonstratie tegen racisme en discriminatie ook weer vele activiteiten in het kader van de actiemaand voorafgaand aan de demonstratie en manifestatie op zondag 18 maart 2018. Verschillende werkgroepen zijn gestart met de voorbereiding van de activiteiten die vanaf de week van 18 februari moeten gaan plaatsvinden. Er zijn in het hele land debatten en informatieve bijeenkomsten. Comité 21 maart’ is een netwerk van tientallen maatschappelijke organisaties die allen sterk verbonden zijn met het thema.

Sorry, the comment form is closed at this time.