Kinderrechtenfestival

casanegra · maart 28, 2018 · Uncategorized · 0 comments

Kinder & jongerenrechten festival

Aandacht voor kinderrechten is broodnodig want Nederland houdt zich niet aan het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Op zaterdag 9 november wordt er van 13.00 uur tot 17.00 uur voor de derde keer in Amsterdam een Kinder en Jongerenrechten Festival georganiseerd. Het gratis festival vindt plaats in No Limit en Kinderboerderij Gliphoeve.

Nederland heeft in 1995 het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind geratificeerd. Dit betekent dat Nederland verplicht is ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren in een veilige en beschermde omgeving op kunnen groeien. Een omgeving waarin kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Ook in Amsterdam dus! Helaas kwam nog deze week in het nieuws dat Nederland asielkinderen gewoon in de gevangenis opsluit met alle gevolgen van dien. Ook het onderwijs staat onder druk. Er ontstaat een tweedeling in onze maatschappij en stad tussen kinderen van ouders met een gevulde portemonnee die bijles en particulier onderwijs kunnen betalen en kinderen van ouders die de eindjes maar met moeite aan elkaar kunnen knopen en zo minder kansen hebben op goed onderwijs. Ontoelaatbaar en wij vragen daarom aandacht hiervoor zaterdag 2 november met een mooi programma.

Zo zullen in No Limit jongeren uit Zuid Oost in discussie gaan met gemeenteraadsleden Sylvana Simons van Bij1, Lian Heinhuis van de PvdA, Ayşegül Kilic van DENK, Tirza de Fockert, van GroenLinks, Daphne van Breugel van de SP en Don Ceder van de Christen Unie. Ook rapper Kiddo Cee zal in zijn rapworkshops aandacht vragen voor jongeren rechten.

Het Nederlandse klimaatmeisje Lilly uit Zeist krijgt dit jaar de Kinderrechten activistenprijs 2019 uitgereikt.

Op Kinderboerderij de Gliphoeve is er van 13:00 tot 16.30 uur van alles te doen voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Er staat een bus van het Verzetsmuseum voor de deur met een tentoonstelling, je kunt zelf dingen maken in de workshop van de repairkids, je kunt een kookworkshop volgen, je kunt een lampion maken voor Sint Maarten, er is poppenkast en nog veel meer. Om 16.30 uur sluiten we af met een optreden van Hakim uit Sesamstraat.

Alles is gratis toegankelijk voor iedereen.

Waar: No Limit en Kinderboerderij Gliphoeve, Geldershoofd 79/80

Wanneer: zaterdag 9 november a.s. van 13 tot 17.00 uur

Kijk voor meer informatie op: www.21maartcomite.nl

Bijgevoegd de flyer met alle activiteiten.

 

 

Photo Kinderrechtenfestival 2018

Verslag Kinderrechtenfestival 2018

 

 

Op zondag 25 november 2018 heeft het Comité 21 maart samen met veel betrokken mensen het kinderrechtenfestival in Ru Pare georganiseerd.

Dit was een groot feest! De sfeer was geweldig dankzij het fantastische publiek en de betrokkenheid van velen!

Hartelijk dank aan iedereen, die het festival mogelijk heeft gemaakt!

Er waren veel activiteiten tijdens het festival

Er was een feestelijk opening met de Florida Band en de drummers van Kids van Amsterdam Oost (KvAO).

Kinderen, zoals Nerrimene, hebben daarna verteld over kinderrechten op het podium, maar ook via een hele mooie fototentoonstelling. Jongeren van Jaco en KvAO hebben hun talenten laten zien en hun recht om te zijn wie ze zijn. De kinderen van Azc Amersfoort en Dock hebben eigen liedjes gezongen of ‘spoken word’ gesproken over hun ervaringen, rappers als Basim hebben met krachtige stem hun verhaal verteld. De zanger NVI heeft een fantastisch optreden neergezet. Hetzelfde geldt voor de groep Khamsa uit Frankrijk.

Er waren betrokken dichters zoals Godfrey, F.Pansa, artiesten, zoals Hakim, Neco Novellas en George Mensink, topsporter Belgaroui, story teller Sahebdivan, kunstenaar Pablo Ponce, rolmodellen als Sinem en Salim, het ‘Amsterdammertje van het jaar’, die zich allen belangeloos ingezet hebben om deze dag mogelijk te maken.

Ook waren er de toekomstige journalisten van Media Lab, op zoek naar een goed verhaal. De kinderen van Circus Olympia hebben hun kunsten laten zien.

De jongeren van Argan gingen met politici in debat over rechten als veiligheid en geen discriminatie op het werk. Dit debat werd geleid door Fenna Ulichki.

Kinderombudsvrouw Anne Martien van der Does, heeft een spreekuur gehouden.

Organisaties als Nisa for Nisa, Home Empowerment, Young & United en De Dappere Draak, Duch child Center waren aanwezig met workshops en stands.

Rondom het festival heeft het Comité 21 maart een manifest over kinderrechten en een petitie uitgebracht. De petitie kan nog getekend worden via deze link:

Actie.degoedezaak.org

Het verzetsmuseum was aanwezig voor de deur van Ru Pare en had Max van der Berg als spreker en speciale gast op het podium.

Tijdens het festival is de prijs van ‘Jonge Activist van het Jaar’ uitgereikt aan Lydia van der Kleij en Noortje van Lith.
Iedereen kon in de ‘Instagram Hoek’ op eigen wijze, zijn of haar mening uiten. Verder was er natuurlijk lekker eten en een speciale taart voor iedereen!
De presentatrices Rosa Ana en Soumia hebben het festival professioneel in goede banen geleid.

Kortom een festival met prachtig acts, debat en betrokken gasten!
Zonder de inzet van iedereen was dit niet mogelijk geweest!

Het is noodzakelijk om ons in te blijven zetten en te strijden voor de rechten van ieder kind en om te blijven vechten tegen discriminatie en racisme. Comité 21 maart wil dit samen met jullie blijven doen! Wij zullen jullie informeren over de activiteiten in de komende tijd: volg daarvoor de acties via onze website, www.21maartcomite.nl. We hopen dat we samen met jullie een brede beweging kunnen vormen, zodat we onze gezamenlijke doelen kunnen bereiken!

Hopelijk tot ziens tijdens een van de activiteiten de komende tijd!

Met vriendelijke groeten,
Namens Comité 21 maart
Het team van het Kinderrechtenfestival 2018

 

Sorry, the comment form is closed at this time.