Landelijke demonstratie Amsterdam ‘Samen tegen racisme en discriminatie’

casanegra · januari 24, 2022 · Nieuws · 0 comments

Amsterdam – 19 maart – van de Dam naar de Dokwerker

De afgelopen twee jaar is de wereld hard geraakt door de corona-pandemie. Dit heeft voor ontwrichting van de samenleving gezorgd. Daarnaast zien we een toename van flexibilisering van de arbeidsmarkt en een groot tekort aan betaalbare woningen. De bestaanszekerheid van grote groepen mensen is daardoor in de knel gekomen. Op het bestuurlijke niveau is er sprake van institutionele discriminatie/racisme en structurele uitsluiting op basis van etniciteit en nationaliteit. Dat zien we terug in het kinderopvangtoeslagen-schandaal, maar ook in etnisch-profileren door de politie.

 

Daarbij valt de afgelopen jaren een verontrustende toename van haat en geweld te zien op basis van etniciteit en identiteit. Dat is vooral het gevolg van de groei van extreem-rechtse groeperingen in Nederland (en wereldwijd). De weerslag daarvan zien we terug in berichtgeving in de media.

 

Het gevolg is dat anti-Zwarte Piet-activisten, moslims/moslim-vrouwen, joden, LHBTQI+ers en vluchtelingen, maar ook moskeeën en AZC’s de afgelopen jaren doelwit zijn geweest van verbaal dan wel fysiek geweld van de kant van extreem-rechtse groeperingen. Onder invloed van de corona-pandemie is daar versterkt racisme tegen Oost-Aziaten bijgekomen.

 

In maart 2021 hebben rechtse en extreem-rechtse partijen bij de landelijke verkiezingen hun positie verder weten te versterken. In maart 2022 zullen er opnieuw verkiezingen worden gehouden – nu voor de samenstelling van de gemeenteraden.

 

Er moet alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat extreem-rechtse partijen en racisten uit de gemeenteraden geweerd worden. Daaraan kunnen wij bijdragen door samen een vuist tegen deze krachten te maken.

 

Op zaterdag 19 maart* gaan we – in het kader van een wereldwijde protestdag – in Amsterdam de straat op om te strijden voor joú – wie je ook bent. Wij zijn daar voor álle kleuren, alle etniciteiten en alle achtergronden, gevlucht of op een andere manier ontheemd geraakt, alle religieuze groepen, alle gender-identiteiten, elke geaardheid, abled or not, economisch sterk of niet. Jij wordt hier gezien, gehoord en mag hier je plek opeisen – in jouw belang en in dat van vele anderen.

 

Het is VAN WEZENLIJK BELANG om SAMEN de strijd aan te gaan, ELKAAR te blijven vinden en ons te VERBINDEN. Laten wij samengaan voor het opbouwen van een NOG BREDER FRONT tegen racisme en discriminatie binnen ONZE SAMENLEVING.

 

Comité 21 Maart

 

* 21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie die door de VN in het leven geroepen naar aanleiding van het bloedbad op 21 maart 1960 onder zwarte demonstranten in Sharpeville, Zuid-Afrika, die protesteerden tegen het invoeren van de ‘Pasjeswet’ (sterke beperking bewegingsvrijheid) door het Apartheidsregime

Sorry, the comment form is closed at this time.