Oproep: ‘Stop handel in naziwapens op Auschwitzdag’

casanegra · januari 30, 2021 · Nieuws1 · 0 comments

Amsterdam,    28 januari 2021

Door: AFVN Vereniging van antifascistische oud-verzetstrijders Nederland

 

‘Stop de handel in naziwapens en nazispullen op Auschwitzdag’. Dat vragen zo’n dertig* groepen slachtoffers van WO-II en andere in een oproep.

Het gaat om mensenrechtengroepen, de AFVN oud-verzetsstrijders, het Comité van Waakzaamheid, het Auschwitz-comité, Pax voor de Vrede, de Anti-Discriminatiegroep Tilburg, Peace-SOS, Bij1, vakbonden, verzets- en oorlogsmusea, vm. concentratiekampen XXXXX*

Ze hebben de oproep ook gestuurd aan de grootste handelaren, zoals Marktplaats, Dutchmilitaria.com en tien andere.

De historische dag van de bevrijding van Auschwitz door het Rode Leger was op 27 januari 1945. De officiële herdenking volgt bij het Auschwitzmonument op zondag 31 januari.

Volgens een onderzoek van de AFVN is de handel in nazispullen het afgelopen half jaar sterk gegroeid, zo publiceerden de oud-verzetsstrijders vorige week. Bij Marktplaats steeg het aantal spullen van 3.000 in september tot ruim 4.000 begin januari. Eén van de grootste handelaren,  Dutchmilitaria uit Tilburg, bleek in één jaar van 1.000 naar (toevallig ook) 4.000 artikelen gegroeid te zijn. Alle handelaren bieden ook SS-voorwerpen aan.

https://www.marktplaats.nl/l/verzamelen/militaria-tweede-wereldoorlog/#f:1614|sortBy:PRICE|sortOrder:DECREASING

Onder meer de AFVN, het Comité van Waakzaamheid, AFA Fryslân bestrijden al jaren de handel in nazispullen op internet en op beurzen. Ondanks hun protesten en corona is vorig jaar de grootste beurs van Nederland, Militariabeurshouten.com in de Expo Houten, gewoon volgens plan vijf maal doorgegaan. Op die beurs bestaat volgens onderzoek van de AFVN 75% van de spullen uit nazivoorwerpen. De volgende beurs zou op zondag 21 februari moeten zijn. Er zijn acties en een demonstratie tegen dit doorgaan gepland.

Op 31 januari 2016 werd deze beurs in Houten gehouden op exact dezelfde dag en dezelfde tijd als de Auschwitzherdenking. De voorzitter van het Auschwitzcomiité, Jacques Grishaver, sprak daarover toen zijn pijnlijke teleurstelling uit: ‘Dus terwijl wij hier de moord op mijn familieleden herdenken, wordt 30 km verderop vrijelijk gehandeld in de spullen die daarbij gebruikt zijn…?’

Het initiatief voor de oproep komt van de AFVN, de vereniging van oud-verzetsstrijders en nazaten. Verder krijgt de oproep steun van het Nederlands Auschwitz Comité, Comité 21 maart (antiracisme), AFA Fryslân, het Comité van Waakzaamheid en enkele Joodse organisaties. De politieke partij Bij1 heeft een verbod op nazihandel in haar verkiezingsprogramma opgenomen. De Europese Federatie van Verzetsbewegingen (FIR) in Berlijn steunt de oproep ook.

De website van AFVN vindt u hier: https://www.afvn.nl/

*: benaderd, niet bevestigd

Sorry, the comment form is closed at this time.