OPROEP VOOR PROTEST TIJDENS WERELDVLUCHTELINGENDAG

casanegra · juni 18, 2020 · Nieuws · 0 comments

17 juni 2020

Door: Comité 21 maart en Stop the War on Migrants       

Op Wereldvluchtelingendag (20 juni), om 14 uur, roepen wij op tot protesten in zoveel mogelijk locaties. Breng gezichtsmaskers, megafoons, borden met leuzen, en roze kleding om onze gedeelde solidariteit te tonen. Vergeet niet dat veiligheid ook een kwestie is van solidariteit, dus hou veilig afstand tot elkaar. Maak een foto of video en deel deze met ons, zodat we ons kunnen verenigen in een virtuele langeafstandsdemonstratie. Laat ons weten als je iets organiseert, dan zetten wij het hier op de lijst. In deze steden zijn er al protesten aangekondigd:

– ROTTERDAM: 14 uur, Detentiecentrum Rotterdam https://www.facebook.com/events/1652292978257518/
– AMSTERDAM: 14 uur, Museumplein https://www.facebook.com/events/654061978510083/
– TILBURG: 14 uur, plein naast Concertzaal hoek Schouwburgring en Bisschop Zwijssenstraat https://www.facebook.com/events/543954866512506/
– WAGENINGEN: 14 uur, Plantsoen https://www.facebook.com/events/1016999122035382/
– AMERSFOORT: 14 uur, Varkensmarkt https://www.indymedia.nl/node/48027
– LEIDEN: 14 uur, Stationsplein (onder voorbehoud) https://www.facebook.com/events/287703932635096/
– UTRECHT: 14 uur, Domplein https://radar.squat.net/en/node/367448
– ENSCHEDE: 14 uur, Stationsplein https://www.enschedevoorvrede.nl/activiteit/stop-the-war-on-migrants/

Voor migranten en vluchtelingen is het leven in ‘normale’ tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige corona-pandemie wordt dit alleen maar erger. Migranten zijn bijzonder kwetsbaar voor de crisis. In plaats van voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden, hebben Europese autoriteiten de noodsituatie gebruikt om hun aanvallen op migranten te escaleren en xenofobie op te voeren.
De grote demonstraties wereldwijd tegen politiegeweld en racisme, die ook vluchtelingen treffen, maken duidelijk dat er veel protest nodig en mogelijk is.

In het detentiecentrum in Rotterdam worden migranten in kleine cellen vastgehouden, en in nauw contact met mogelijk geïnfecteerde bewakers gebracht. In Leiden wordt de noodopvang voor migranten gesloten. In Zoutkamp is gedreigd op met corona besmette asielzoekers te schieten als ze naar buiten gaan. In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, op zee achtergelaten of met geweld teruggeduwd naar Turkije en Libië. Arbeidsmigranten worden gedwongen te werken en wonen onder onveilige omstandigheden. Zoals in de vleesverwerkende industrie.

We roepen daarom op om een einde te maken aan het geweld tegen migranten, en om dit geweld te vervangen door de solidariteit die nodig is om deze wereldwijde crisis aan te pakken. Wij verzetten ons tegen racisme en discriminatie en eisen:
– sluit de detentiecentra en stop deportaties, geef vluchtelingen huisvesting
– stop de militarisering van grenzen en pushbacks, hervat reddingsacties
– opvang in Nederland van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen
– recht op gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden voor iedereen
– legaliseer alle vluchtelingen en migranten

Comité 21 Maart
comite21maart@gmail.com – https://21maartcomite.nl/
Stop the War on Migrants
stopthewaronmigrants@riseup.net – https://stopthewaronmigrants.noblogs.org/

Sorry, the comment form is closed at this time.