Oproep 21 maart demonstratie “Samen Tegen Racisme & Fascisme”!

casanegra · februari 05, 2021 · Nieuws · 0 comments

Onderaan deze oproep treft u de namen van alle ondersteunenende organisaties tot nu toe.

Amsterdam, 11 maart 2021

Corona

De coronapandemie heeft het afgelopen jaar de maatschappelijke ongelijkheid vergroot en zichtbaar gemaakt. Economische steun gaat naar multinationals, terwijl beroepsgroepen zoals docenten en zorgwerkers verder werden overbelast en veel werkende mensen, ZZP’ers en eigen ondernemers werden geconfronteerd met grote financiële onzekerheid. Met alle gevolgen voor het geestelijk welzijn van dien.

Sommigen zijn kwetsbaarder dan anderen. Veel gezinnen wonen in kleine appartementen. Arbeidsmigranten leven opeengepakt, vaak niet in staat om afstand te houden. Thuiswerken is voor velen niet mogelijk. En waar kunnen mensen zonder dak boven hun hoofd in quarantaine? Het is om dit soort redenen dat mensen met een migratieachtergrond vaker sterven aan corona. In plaats van dat dit een tijd is van een transformatie naar een gelijke samenleving verankerd ongelijkheid zich nog dieper in onze maatschappij.

Black Lives Matter NL

Waar het jaar 2020 voor velen een jaar van stilstand was, kwam er ook een grote beweging op gang. Ook in Nederland gingen tienduizenden mensen de straat op onder de leus Black Lives Matter. Met deze protesten stond Nederland stil bij de moord op George Floyd, maar het ging niet alleen om wat er in Amerika plaatsvond. Er werd door de activisten achter de protesten terecht aandacht gevraagd voor het racisme in Nederland, racisme dat zich tot in de instituties uitreikt.

Institutioneel racisme 

De toeslagen ‘affaire’ heeft het afgelopen jaar de hierboven genoemde institutionele vooringenomenheid van de staat blootgelegd. Hiervoor werden ouders met een dubbele nationaliteit geprofileerd en hun levens geruïneerd. Gevestigde politieke partijen waren hiervoor verantwoordelijk. Institutioneel racisme werkt ook door als het gaat over etnisch profileren door de politie, onder advisering op scholen of de nog zwaardere zoektocht naar woonruimte voor mensen van kleur.

Vluchtelingen Welkom

Mensen die vluchten voor oorlog, onderdrukking, armoede of klimaatverandering kunnen nog steeds niet op een warm welkom rekenen. Integendeel, het vluchtelingenbeleid wordt steeds hardvochtiger. Veel vluchtelingen worden opgesloten in detentiecentra of gedwongen op straat te slapen. Na de brand op het vluchtelingenkamp van Moria werd dit kamp opnieuw opgebouwd en weigerde Rutte meer vluchtelingen op te nemen. Van de beloofde 50 vluchtelingenkinderen zonder ouders die zouden worden opgenomen, kwamen er maar 2.

Klimaatcrisis 

Naast de wereldwijde pandemie en de economische crisis, worden wij ook geconfronteerd door de klimaatcrisis. Dit vergt een daadkrachtige en concrete aanpak, maar die blijft nog steeds uit. De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen die door klimaatverandering op de vlucht slaan het hardst. Werkende mensen dreigen op te moeten draaien voor klimaatbeleid. Wij spreken daarom onze solidariteit uit met gemeenschappen in de frontlinies en activisten uit de klimaatbeweging.

Extreemrechts

Extreemrechtse partijen bepalen een steeds groter gedeelte van het publieke debat. Geen andere partij heeft zoveel bijgedragen aan de normalisering van islamofobie als de PVV. De grootste oppositiepartij van Nederland stelt in hun partijprogramma zelfs voor om een ministerie voor etnische zuivering van moslims in te stellen. Baudet heroverde de controle over FvD op een neofascistische basis. Antisemitische complottheorieën en nazi-sympathieën zijn hier aan de orde van de dag. En alsof dit niet genoeg is, zullen er na de verkiezingen waarschijnlijk nieuwe extreemrechtse partijen in de kamer komen.

Deze opkomst beperkt zich niet tot het parlement. Er bestaat een uitgebreid extreemrechts media-netwerk. Haatberichten en bedreigingen via sociale media aan het adres van linkse activisten van kleur worden geframed als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Steeds vaker wordt ook geweld gebruikt tegen activisten, met name tegen mensen die zich inzetten tegen de racistische karikatuur van zwarte piet.

Antiracistisch verzet

Het afgelopen jaar liet ook zien dat mensen bereid zijn om in actie tegen komen tegen racisme. “Hierbij bleef het niet bij de acties rond Black Lives Matter in de zomer. In december gingen duizend mensen in Den Haag de straat op tegen racisme. Naar aanleiding van de bestorming van het Capitool gingen er in Amsterdam 500 mensen de straat op tegen fascisme. In beide gevallen werden de protesten gesteund door tientallen organisaties. Hier willen we op voortbouwen tijdens de Internationale dag tegen racisme. Daarom gaan wij op de Internationale Dag tegen Racisme ook samen de straat op!

Mocht uw organisatie de oproep willen ondertekenen dan kunt u dat hier alsnog doen.

Mocht u ons willen helpen met de voorbereidingen, meld u dan via het mailadres: comite21maart@gmail.com. Voor degenen die niet fysiek bij de demonstratie aanwezig kunnen zijn: de demo zal online te volgen zijn. Hou onze social mediakanalen in de gaten voor meer informatie en updates. 

De volgende organisaties hebben de oproep gesteund:

1 mei komitee
ActionAid
AFA FRYSLAN
AFD International-Nederland
Alert Fonds voor Jongeren
Amsterdam BIJ1
Amsterdams Vredesinitiatief
Anti-Fascistische oud-Verzetsstrijders Nederland/Bond van anti- Fascisten AFVN/BVA
Aralez
ASEED Europe
Asian Raisins
ASKV/Steunpunt Vluchtelingen
Assadaaka Community
ASVA Studentenunie
ATKB
AvEG-KON
BDS Nederland
Between Borders Amsterdam
Black Queer & Trans Resistance NL
Bond Precaire Woonvormen
Casco Art Institute: Working for the Commons
Centrum EMMA, Utrecht
Code Rood
Collectief Tegen Islamofobie
Communistische Jongerenbeweging (CJB)
DAMM, HONEY
De Bovengrondse
DeGoedeZaak
Dekolonisatienetwerk Voormalig Nederlands-Indië
Dem Ned
DSDF Federatie
DWARS Amsterdam
DWARS, GroenLinkse Jongeren
EMCEMO
Extinction Rebellion-Groningen
Extinction Rebellion – landelijk
Feministas en Holanda
Fite Qlub
FNV
Gorcumse Turkse jeugd en arbeider vereniging
Greenpeace
Grenzeloos
GroenLinks
GroenLinks Amsterdam
HIJOS Nederland
HTIB
HTIF (Arbeiders uit Turkije in Nederland)
Keti Koti Tafel
KMAN
Landelijke Studentenvakbond
MAMA, Rotterdam
Milieudefensie
Nederland Wordt Beter
Neighborhood Feminists
Nudge
Oy Vey Acts
PAC (Pan Asian Collective)
Pinay sa Holland
Platform Gehandicapten Zuidoost
Queers4Climate
RESPECT Network
ROOD Amsterdam
ROOD, jong in de SP
S.P.E.A.K (moslimvrouwxn collectief)
Socialistisch Alternatief
SP Rotterdam
Stichting Bite Back
Stichting CAAT Projects
stichting Kleurrijke Stad
stichting Mensen Maken Amsterdam
Stichting multiculturele vrouwen
Stichting Stem op een Vrouw
Stichting We Promise
Studio/K
TMP/E Transnational Migrant Platform
Transnational Institute
Vluchtelingen voor vluchtelingen
We Reclaim Our Pride
Wiphala Movement
WIS Netwerk Vrouwen FNV
Women’s March Nederland
Zetje In

Sorry, the comment form is closed at this time.