STA OP TEGEN RACISME!

casanegra · mei 01, 2020 · Nieuws1 · 0 comments

ACTIEF SAMEN OPTREDEN BRENGT SUCCES

door Max van den Berg

vanuit Amsterdam

Toen in Duitse deelstaat Thüringen de liberale dorpskapper Kemmerich met steun van de ultrarechtse AfD tot president werd gekozen, stroomden in alle steden van Duitsland woedende demonstraties samen. Die kregen zo een omvang, dat zelfs minister-president Merkel haar afkeuring over de samenwerking met de AfD moest uitspreken. En de landelijk leiders van de CDU en de liberale FDP riepen hun ondergeschikten in Thüringen op het matje.

Als resultaat van het massale verzet moest de dorpskapper Kemmerich al na 24 uur aftreden. Dat is een grote overwinning van de democratische krachten in Duitsland en een nederlaag voor de AfD, waarin neonazi’s steeds meer de boventoon voeren.

 

In Italië ging het spannen. De extreemrechtse Lega van Matteo Salvini wilde met een verkiezingsoverwinning in de regio Emilia, en met name in de ‘rode’ stad Bologna, de regering in Rome ten val brengen. In de Lega spelen oude en nieuwe fascisten een steeds grotere rol en er dreigde voor het democratisch bestel een gevaarlijks situatie te ontstaan.

Maar uit het niets ontstond plotseling een nieuwe volksbeweging: de Sardientjes. Die kwamen op alle verkiezingsbijeenkomsten hun afkeer van dit herlevend fascisme kenbaar maken. Het resultaat bleef niet uit. Salvini leed in Bologna een nederlaag en zijn poging om de regering tot aftreden te dwingen mislukte.

Wat kunnen we hier van leren?

Actief en gezamenlijk optreden leidt tot succes.

 

Daarom: Sta op tegen racisme!

Sta op 21 maart op de Dam

in Amsterdam, om 14 uur.

Sorry, the comment form is closed at this time.