VERKLARING COMITÉ 21 MAART

casanegra · maart 19, 2020 · Nieuws · 0 comments

LANDELIJKE DEMONSTRATIE/MANIFESTATIE TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE  VAN ZATERDAG 21 MAART IN AMSTERDAM AFGELAST

In 1966 is door de Verenigde Naties 21 maart uitgeroepen tot de International Day for the Elimination of Racial Discrimination. Sindsdien gaan op die dag jaarlijks wereldwijd mensen de straat op. Zo ook in Nederland vanaf 1989 – op initiatief van het Comité 21 Maart, dat sindsdien een landelijk vertakt netwerk heeft opgebouwd.

De afgelopen maanden is het Comité zich warm gaan lopen voor de geplande landelijke demonstratie/manifestatie van zaterdag 21 maart in Amsterdam.

Dat mensen zich meer en meer bewust worden van het groeiende gevaar van racisme en discriminatie, valt af te leiden uit het feit dat dit jaar ruim 100 organisaties het Manifest voor de demonstratie/manifestatie (zie bijlage) hebben ondertekend. Daaronder tientallen basisgroepen van vluchtelingen, migranten, vrouwen, de LHBTI-gemeenschap en milieugroepen. Deze worden gesteund door landelijke organisaties als het FNV, de SP, GroenLinks en de PvdA; verder door kerken en moskeeën; door het COC, Greenpeace, Milieudefensie en Pax; door het X-Y Actiefonds en Emmaus Haarzuilens; enzovoort.

Helaas heeft inmiddels het zich alom verspreidende Coronavirus een spaak in het wiel gestoken. Op last van de Nederlandse regering kunnen alle bijeenkomsten van meer dan 100 personen tot nader order geen doorgang meer vinden (bij onze demonstratie/manifestatie zou het om duizenden deelnemers zijn gegaan).

Het Comité 21 Maart heeft daarom besloten de demonstratie/manifestatie van zaterdag 21 maart af te gelasten. Heel spijtig, maar onze solidariteit gaat nu toch in de eerste plaats uit naar de slachtoffers van het Coronavirus en naar al diegenen in de gezondheidssector die zich inzetten om het gevaar van verdere verspreiding te keren.

In plaats van de straat op te gaan, zal het Comité 21 Maart op zaterdag 21 maart toch naar buiten treden – in de vorm van een livestream verslag van een indoor-bijeenkomst zonder publiek, met de sprekers die voor de demonstratie/ manifestatie opgevoerd stonden, onder wie FNV-hoofdbestuurslid Kitty Jong en met Max van den Berg uit Amsterdam en andere activisten.

Amsterdam, 13 maart 2020

Comité 21 Maart

Sorry, the comment form is closed at this time.