020 428 8825

Speech Saïda Derrazi

casanegra · januari 22, 2018 · Streets · 0 comments

toespraak van Saida Derrazi (Comité 21 maart)
op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie 21 maart 2017, Amsterdam

-

Goede middag allemaal. Mijn naam is Saida Derrazi en ik ben een van de organisatoren van het Comité 21 maart. Ik wil jullie allemaal van harte welkom heten.
Wat hebben wij een spannende weken/maanden achter de rug. Eerst de verkiezingen in de Verenigde Staten wat leidde tot de overwinning van Trump. Trump die zijn verkiezingen won door de normalisering van seksisme. Trump die een groeiend zelf vertrouwen gaf aan extreemrechts. Die zelfs zover ging, tot de invoering van de racistische moslimban.
Zelfs wij Hollanders, werden daar onzeker van. Even dachten we allemaal, dat we ons mooie land kwijt zouden raken.

“Laten we met ons allen ervoor zorgen dat Nederland niet hetzelfde overkomt”. Werd er gezegd. Maar alsnog was het klimaat van de verkiezingen onder de mom van de dreiging van de islam en vluchtelingen.
Van Wilders haat manifest, Rutte’s brief en leus “doe normaal anders pleur je maar op”. Buma’s, zogenaamde “normen en waarden”, het in nemen van dubbel nationaliteit en de dreiging van vluchtelingen. We hebben zelfs zogenoemde “intellectuelen” gehad, die openlijk spraken, met publiek, in de Balie, over “de deportatie van Nederlandse Moslims”. En nu, nu zijn onze verkiezingen voorbij.

Volgens velen hebben de “gematigden”, van de “extremen” gewonnen.
We vergeten dat de afgelopen jaren de een mans partij de PVV, na elke verkiezingen groter is geworden. Dit jaar is het een groei van 5 zetels.
We vergeten dat hij de afgelopen jaren, partijen zoals de VVD en het CDA, dichter naar zich toe heeft getrokken. En deze partijen de retoriek over nemen van de PVV.
We zijn helemaal vergeten dat er in totaal 5 partijen waren PVV, VVD, CDA, SGP en VNL die in hun verkiezingsprogramma, voorstellen hadden die tegen onze democratische rechtstaat gingen.
Oké, de VNL is dan nu niet meer in de kamer. Maar daar hebben we Forum voor Democratie voor terug gekregen met Thierry Baudet. De man die het had over het “homeopathisch verdunning” van de Nederlandse bevolking.

Jan Maat werd ooit veroordeeld voor zijn uitspraak “Vol is vol” en “eigenvolk eerst”. Zijn uitspraken zijn nu peanuts vergeleken met de haat zaaiende uitlatingen die op het toneel van het hedendaagse politiek verschijnen.
De meest invloedrijke politieker heeft nooit in het kabinet gezeten. Dus wie zijn uiteindelijk de daadwerkelijke winnaars?
Of een betere vraag is WAT, heeft de verkiezingen gewonnen?
Xenofobie heeft gewonnen, Racisme heeft gewonnen en Islamofobie heeft de verkiezingen gewonnen. Het heeft ervoor gezorgd, dat links met 3 partijen (GroenLinks, SP en de PVDA) net zoveel zetels heeft als enkel de VVD.

De zondebok campagnes van Wilders, van Rutte en van Buma, waren veel meer dan alleen een campagnes. Voor hen was het een winnende strategie.
Voor ons het bewijst dat racisme, xenofobie en islamofobie in leven zijn. Bovendien mobiliseerde het een aanzienlijk deel van de Nederlandse stemmers.
Sinds 1 jaar wordt moslimdiscriminatie pas in Nederland geregistreerd. En het is gebleken uit onder andere de cijfers dat deze zijn verdubbeld.
Islamofobie maakt het mogelijk systematische de rechten te schendingen van de moslim. De oorlog tegen het terrorisme kan niet in stand blijven zonder de racistische dehumanisering van zijn islamitische slachtoffers.

De vrouw die een hoofddoek draagt, is de persoon die het meest lijdt. Om aan de fantasie te voldoen moet zij “bij wijzen van” worden kaal gestript en blootgesteld… Ze moet worden bevrijd! Of aan de andere kant, wordt ze gezien als een gevaarlijke extremist.
Straat misbruik, verbaal geweld, media demonisering, het verbod op hoofddoek, wat trouwens onlangs op 14 maart door het Europese Hof van Justitie is ingevoerd voor werknemer. In strijd met mensenrechten, fundamenteel mensenrecht, beperkingen op religieuze gebouwen, discriminatie op de arbeidsmarkt, criminalisering, oorlogen en militaire bezettingen.
Dit zijn de praktische manifestaties van islamofobie die we de laatste twee decennia hebben kunnen zien over de hele wereld. Zo ook in de Trump Campagne en bij ons door Wilders en co.
Het is omwille van de globalisering en het globale kapitalisme waarin raciale codes worden gebruikt om bepaalde groepen mensen te categoriseren bijvoorbeeld als immigranten, vluchtelingen, allochtonen, als de ander. De ander voor wie de kapitalistische principes niet gelden.
De strijd tegen Islamofobie, racisme en discriminatie is niet in de eerste plaats over cultuur of het anders-zijn. Het gaat over de sociale en politieke vijandigheid die het anders-zijn benadrukken.
De beweging tegen islamofobie, racisme en discriminatie kan geen vraag naar liberaal tolerantie zijn. Het begrijpt dat het hebben van een culturele tolerantie, het moet deelnemen aan het vormgeven van de toekomst van de samenleving.

De vraag moet niet zijn welke cultuur, in competitie is met de Westerse waarden. Maar wie gaat er beslissen wat die Westerse waarden betekenen?
Wij zijn allemaal producten van hetzelfde systeem. Dat zal ons principe moeten zijn van af vandaag.
Elk mens, elk van ons, ongeacht de categorie die men voor ons bedacht heeft. Mindervalide, invalide, asielzoeker, dakloos, illegaal, chronisch zieken, bijstand moeder, oudere, jongere, Lhbtqi, allochtoon, autochtoon, zwart of wit, gelijkwaardige en waardige mensen zijn we.
Allemaal mensen die de hoofdrol spelen in hun samenleving, in onze samenleving en wij zijn niet een lijdend voorwerp van de politiek!
We moeten op, naar een andere uitdagingen bijvoorbeeld de klimaatsverandering.
Nogmaals we zijn allemaal het product van hetzelfde systeem. Dat moet onze principe zijn van af vandaag.
En die principe begint, bij de verdediging van de 65 miljoen vluchtelingen niet omdat zij het slachtoffer zijn, maar omdat ze mensen zijn. Net als jij, jullie allemaal en ik.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.