Landelijke conferentie tegen racisme & discriminatie | 5 oktober 2019

casanegra · januari 20, 2018 · People, Toespraken · 0 comments

DE DERDE LANDELIJKE CONFERENTIE TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE

Een volle middag met lezingen, workshops, een paneldiscussie, in Ru Paré. Met veel tekst dus, waar je deze keer hier niets van terug zult vinden. Maar wel wat op mij een grote indruk maakte: ik keek de zaal door. Deze diversiteit, in kleur, gender, leeftijd, dit is de antiracismebeweging in de breedste zin van het woord. En dan pakte ik met mijn camera nog maar een deel van de mensen die er waren. Met dank aan Comité 21 maart. (Anja Meulenbelt)

Het was een levendige conferentie. Met veel nieuwe mensen. Gedurende de dag zijn er rond de 150 mensen binnen komen lopen. Meestal activisten maar ook mensen die voor het eerst naar een dergelijke bijeenkomst zijn geweest. Ook veel mensen hebben aangegeven dit keer niet te kunnen en die hebben we natuurlijk gemist. Dat is logisch want de anti-racisme beweging is heel breed en rijk geschakeerd. Altijd lastig om in een groeiende beweging alle activiteiten op elkaar af te stemmen. Dat is wel wat we willen en beter willen doen.
En heel fijn dat we deze conferentie samen hebben kunnen organiseren met mensen uit organisaties als Movement of Color, TNI, De Bovengrondse, DIDF. Grotere organisaties als Milieudefensie en de FNV hebben hard met ons meegewerkt om deze dag tot een succes te maken.

Het was ook heel goed dat we internationale gasten hebben kunnen ontvangen als Walden Bello, grass-roots activist uit de Filipijnen die de huidige ontwikkelingen binnen het kapitalisme en extreemrechts aan de kaak stelde. Godwin Ojo uit Nigeria sprak ondermeer over de investeringen van de financiële sector en grote concerns als Shell, die hij veroordeelde want zij zijn er medeverantwoordelijk voor dat er mensen in vele landen worden gedood, bedreigd en uiteindelijk moeten vluchten om elders een veilig heenkomen te zoeken.
Wat we heel belangrijk vinden is dat de organisatie Cick out Zwarte Piet op de conferentie nog eens kon aangeven dat ze een overwinning hebben te vieren. Want de roetveeg piet zal op TV bij NPO voortaan het uitgangspunt zijn bij de viering van Sinterklaas.
Comité 21 maart
Van meerdere kanten hebben we zeer positieve reacties ontvangen: “dit had ik niet willen missen”.
Na afloop hebben we uitgebreid gegeten en nagetafeld verzorgd door de kok van Ru Paré.

Sorry, the comment form is closed at this time.