Speech Lonneke lemaire

casanegra · januari 22, 2018 · Streets · 21 comments

Speech Lonneke lemaire (Comité 21 maart)
op STOP FASCISME DAAR EN HIER | “WAKE VOOR HEATHER HEYER” woensdag 23 augustus | om 19.00 uur | Museumplein, Amsterdam

-

Vandaag gedenken wij Heather Heyer. Een jonge ambitieuze antifascistische vrouw van 32 die door James Fields is vermoord in Charlottesville, Verenigde Staten. Inmiddels is er ook een tweede slachtoffer te betreuren.
Wat bezielde James Fields om met zijn auto in te rijden op een grote groep antifascistische demonstranten?
James Fields was helaas net als genoeg anderen vergiftigd. In zijn hoofd was het gif van het racistische gedachtegoed gepland.
Racisme komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al tientallen jaren is er langzaam naar toe gewerkt om racisme en fascisme salonfähig te maken en dat gaat gepaard met ondermijning van de democratie in onze zogenaamde vrije westerse wereld.

Laten we kijken naar Nederland. De enige periode waarin de rechtstaat terzijde werd geschoven was in de periode 40 – 45, de Duitse bezetting. Van wettelijke gelijke behandeling ongeacht ras of geloof was geen sprake meer en van eerlijke onafhankelijke rechtspraak al evenmin. Een vergelijking dringt zich op. Geert Wilders wil af van het benoemen van rechters voor het leven. Hij zou niets liever willen dan dat rechters toegeven aan een rechtspraak gebaseerd op onderbuikgevoelens. En dan is er die andere antidemocraat, Thierry Baudet die af wil van De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en meent dat onze cultuur “homeopathisch is verdund”. Waarmee hij bedoelt dat het ras niet meer zuiver is. Dit zijn enorm gevaarlijke ondemocratische ontwikkelingen.

In de 30er jaren had het waanidee postgevat in de hoofden van genoeg mensen dat de Joden de oorzaak waren van alle maatschappelijke ellende. Armoede, werkeloosheid en uitzichtloosheid waren de voedingsbodem voor zondenbok denken. De cijfers van nu variëren. In de VS gaat het om cijfers tussen 35 en 47 miljoen Amerikanen in armoede; minstens 12 procent van de bevolking. De meeste volwassenen in deze groep zijn zogenoemde ‘werkende armen’. Werken en toch arm? Dat kan heel goed, want de laagste lonen zijn in Amerika zo’n zes dollar per uur. In Nederland variëren de cijfers ook. In 2015 ging het om 1,2 miljoen mensen, en werd er gesproken over 1 kind per klas. En werken en tegelijkertijd arm zijn en in de schuld zitten daarover lezen we hier ook vaak.

Maar er zijn meer redenen voor het toegenomen racisme. De invloed van zwarte vrouwen op het huidige feminisme is fundamenteel geweest en altijd zwaar onderschat. Er is een nieuwe groeiende feministische beweging opgestaan die het ook heeft over de positie van mensen van kleur. De superieure positie van de witte man is daarmee aangetast. Maar wordt natuurlijk niet graag opgegeven. Onderdrukking van vrouwen en van mensen van kleur is het antwoord. En dan doet Donald Trump daar nog een flinke schep bovenop waardoor seksisme wordt aangemoedigd.
En laten we niet vergeten:
Sinds George Bush de war on terror begon die inmiddels meer dan 15 jaar duurt zijn er alleen al in Irak meer dan een miljoen doden gevallen. Het was het begin van de hetze tegen moslims. Wereldwijd zijn burgers gehersenspoeld over de achterlijke cultuur van de islam, de terroristische inborst van de moslim en de dreigende islamisering van het westen. De westerse oorlogvoering in het Midden Oosten, de bijna 70 jaar durende onderdrukking door Israël van de Palestijnen leiden ertoe dat extremisten, gesteund en opgeleid door het puissant rijke, door het westen van wapens voorziene Saudi Arabie er niet voor terugdeinzen bloedbaden aan te richten, hier in het westen, zoals onlangs nog in Barcelona maar ook in Afrika en het Midden Oosten. Dat leidt tot een enorme moslimhaat.
En dan heb ik het nog niet eens over de verderfelijke rol die de media spelen: van NOS journaal en traditionele kranten tot GeenStijl, Powned en de Post Online.

Als mensen het gif van racisme hebben ingeademd dan hoor je: ze pikken onze banen en onze huizen in, ze komen onze cultuur en onze tradities zoals Zwarte Piet vernietigen. Het zijn de “anderen” die jouw ellende veroorzaken. Het is hetzelfde zondebok denken als wat in de VS wordt gehoord. Onlangs zag ik op facebook nog een filmpje van een Amerikaanse witte moeder met 2 kleine kinderen die vond dat een genocide nodig is om de toekomst van haar en andere witte kinderen te garanderen. Maar de ellende, de armoede, de voor grote groepen uitzichtloosheid wordt niet veroorzaakt door mensen van kleur, door vrouwen, door vluchtelingen, moslims of migranten. Het is de ongebreidelde zucht naar winst, macht en rijkdom dat in dit stadium van het kapitalisme explosieve vormen heeft aangenomen.

Racisme eist al jaren een hele hoge tol in Europa. Op 20 augustus 1983 werd hier in Amsterdam Kerwin Duinmeyer in zijn buik gestoken. Een zwarte 15 jarige jongen werd vermoord door een 16 jarige skin head met een tatoeage op zijn arm met de tekst: 100 % blank. Net 3 dagen geleden werd deze eerste racistische moord in Nederland herdacht. In 2013 werd in Frankrijk de antifascistische student Clément Meric met boksbeugels afgetuigd door extreem rechts tuig en overleed aan zijn verwondingen. In datzelfde jaar vermoordde de neo-nazi beweging Gouden Dageraad in Giekenland de rapper Pavlos. We zullen ze niet vergeten.
De haat tegen moslims, linkse activisten, zwarte Europeanen en zwarte Amerikanen, vluchtelingen, migranten en joden viert hoogtij.

Het racisme van vandaag heeft 2 of eigenlijk 3 gezichten. De black lives matter beweging maakt dagelijks duidelijk hoe de zwarte bevolking in de VS te lijden heeft onder etnisch profilering en het zomaar doodschieten van burgers op straat. Moslims worden uitgesloten van de samenleving en tot “verdachten” gemaakt. Het sluiten van Europese grenzen voor vluchtelingen, het behoort allemaal tot dezelfde xenofobe haat. En ja, sinds vorige week weten we dat antisemitisme weer volledig is teruggekeerd. In Charlottesville schreeuwden Amerikaanse neo-nazi’s “Jews will not replace us” en vond Geert Wilders een vertaling hiervan op z’n plaats: “Onze bevolking wordt vervangen” twitterde jij, maar hij liet het woord Joden weg.

Daar op het gras staat het monument voor de vrouwen van Ravensbruck. Het monument voor de vrouwen die in de WO2 werden vermoord door het fascisme. Een eerbetoon aan de 90.000 vrouwen en kinderen en ook de 20.000 mannen die omkwamen in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbruck. Weet je wat daar staat: “VOOR HAAR DIE TOT HET UITERSTE NEE BLEVEN ZEGGEN TEGEN HET FASCISME” . Ook voor Heather, voor Tyler, voor Clément en voor Pavlos en voor zoveel zwarte en moslim slachtoffers, vermoord door het gif van racisme zou een monument moeten worden neergezet. Ook zij horen thuis in de rij van moedige mensen die het leven lieten door toedoen van fascisten.
Ik eindig met een positieve boodschap: In Boston hebben veertigduizend antiracisten en antifascisten laten zien dat verzet loont. De organisatie van de extreem rechtse rally blies voortijdig de demo af en de racisten vertrokken met de staart tussen de benen. In Berlijn gebeurde afgelopen zondag iets vergelijkbaars. Laten wij het verzet in Nederland samen met vele anderen opvoeren, het loont! Kijk of je mee kan doen met het verzet op 17 september in Enschede waar Duitse en Nederlandse neo nazi’s samenkomen om te demonstreren.

Laten we nu stilstaan en stil zijn bij de dood van Heather en de andere slachtoffers van fascistisch geweld. Ik vraag jullie nu 1 minuut stilte.

 

21 Comments:
 1. It’s great that you are getting ideas from this article
  as well as from our argument made at this place.

  make g · juni 11, 2020
 2. great issues altogether, you simply won a
  new reader. What would you suggest about your submit that you made a few days in the past?
  Any sure?

  those g · juni 11, 2020
 3. Hi there, I enjoy reading through your article post.

  I wanted to write a little comment to support you.

  g man · juni 12, 2020
 4. Everything is very open with a really clear description of the challenges.
  It was definitely informative. Your website is extremely helpful.

  Many thanks for sharing!

  g just · juni 12, 2020
 5. These are really great ideas in regarding
  blogging. You have touched some good factors here. Any way keep
  up wrinting.

  g · juni 12, 2020
 6. Hey! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  book-marking and checking back often!

  g · juni 13, 2020
 7. Hello there I am so happy I found your weblog, I really found you by error, while I was looking on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic
  post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through
  it all at the moment but I have saved it and
  also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.

  g · juni 13, 2020
 8. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 9. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as
  I provide credit and sources back to your website?
  My website is in the very same niche as yours and my visitors would definitely benefit from
  some of the information you provide here. Please let me know if
  this alright with you. Thank you!

  http://tinyurl.com/yaglhexz · juni 14, 2020
 10. I do not even know how I ended up here, but I thought this
  post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already ;
  ) Cheers!

  ai4children.org · juni 14, 2020
 11. I enjoy what you guys are up too. This sort of clever work and
  reporting! Keep up the good works guys I’ve added you guys to
  our blogroll.

  http://tinyurl.com/y89zfc5t · juni 14, 2020
 12. I¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much surely will make certain to don¦t overlook this web site and give it a glance on a continuing basis.

  froleprotrem · juni 19, 2020
 13. You can certainly see your enthusiasm in the article you write.
  The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe.
  Always follow your heart.

  g I · juni 19, 2020
 14. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this. Please let me know if you
  run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

  two g · juni 20, 2020
 15. This article gives clear idea for the new
  users of blogging, that genuinely how to do blogging.

 16. Your method of describing everything in this post is in fact nice, all be capable of easily know it, Thanks a lot.

 17. Hi, every time i used to check weblog posts here early in the dawn, since i love to find out more and more.

  tinyurl.com · juni 27, 2020
 18. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Short but very accurate information… Thanks for
  sharing this one. A must read article!

  cbd oil that works 2020 · juni 27, 2020
 19. Everyone loves what you guys are up too. This type of clever
  work and exposure! Keep up the excellent works guys I’ve included
  you guys to blogroll.

  cbd oil that works 2020 · juni 27, 2020
 20. Nice response in return of this query with firm arguments and describing all regarding that.

  cbd oil that works 2020 · juni 27, 2020
 21. Hello are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my
  own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

  cbd oil that works 2020 · juni 29, 2020

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.