Een interview met spreker Anja Meulenbelt

casanegra · oktober 15, 2020 · Nieuws · 0 comments

15 oktober 2020

Anja is publicist, schrijver en politicus. Ze was een van de kopstukken van de tweede feministische golf. Tussen 2003 en 2011 was zij lid van de Eerste Kamer voor de SP. In 2017 werd zij lijstduwer voor partij Artikel 1, het huidige BIJ1.   

Specialisatie: intersectioneel feminisme, socialisme, anti-moslimracisme, mensenrechten, vluchtelingen, anti-zwart racime, rechten van Palestijnen.  

 

Waarom is activisme nu in Nederland belangrijk?

 

Sinds de grote Black Lives Matter-demonstraties afgelopen zomer kunnen we voorzichtig spreken van een kentering: nog niet eerder waren in Nederland zoveel jonge (witte) mensen op de been tegen racisme. De media reageerden overwegend positief. Meer dan ooit was er aandacht voor institutioneel racisme en kregen zwarte mensen en mensen van kleur het woord. Het is de taak aan ons activisten om deze trend voort te zetten en te versterken. Met concrete doelen als dekolonisatie van het onderwijs, politieke representatie van zwarte mensen en mensen van kleur – kortom: een lange mars door de instituties. 

Groepen die eerder niet of nauwelijks vertegenwoordigd waren in de media, komen inmiddels vaker aan het woord. Denk aan mensen met een moslim- of Aziatische achtergrond. Het is belangrijk om hen te ondersteunen en te pleiten voor samenwerking waar dat mogelijk en nodig is. Zoals bij gezamenlijke demonstraties. 

 

Hoe ziet een solidaire antiracisme- en antidiscriminatiebeweging er voor jou uit en wat is de rol van witte mensen?

 

Racisme is een wit probleem, daarom is het belangrijk om witte mensen te mobiliseren. Tegelijkertijd moeten we de zwarte beweging niet voor de voeten lopen en accepteren dat zij de leiding hebben. Het is voor ons witte mensen niet voldoende om te zeggen dat we antiracist zijn. We hebben nog veel huiswerk te maken. Ons bewust worden van wat het betekent dat we groot geworden zijn in een koloniale en racistische samenleving. We moeten ervoor zorgen dat we geen plaatsen innemen die beter door mensen van kleur ingenomen kunnen worden. En vooral: ons richten tot andere witte mensen en instanties, duidelijk maken waarom het belangrijk is om solidair te zijn en actief te worden.

 

Waarom zouden mensen zaterdag 17 oktober (jou op) de conferentie moeten volgen?


Als witte mensen kunnen we eraan meewerken dat we niet worden opgesplitst in wij en zij. Dat we niet tegen elkaar worden uitgespeeld. Wat kunnen en moeten witte mensen doen, en waarom krijgen we zoveel weerstand? Daarover gaat mijn korte lezing op 17 oktober.

 

Wil je horen wat de eisen van het Comité 21 maart aan de politiek zijn, neem dan zaterdag 17 oktober deel aan de livestream van de conferentie!

Sorry, the comment form is closed at this time.