foto van Mona van den Berg
16 oktober 2020
Sahar is juriste en programmamaker bij Humanity House: een platform voor humanitaire kwesties. Ze probeert juridische theorie, maatschappelijke vraagstukken en mensenrechtenkwesties behapbaar te maken. Op de conferentie spreekt ze over vluchtelingen.
Specialisatie: mensenrechten, vluchtelingen, asielbeleid.
Waarom is activisme nu in Nederland belangrijk?
Omdat er sprake is van extreme ongelijke behandeling. Wereldwijd, dus ook in Nederland. Sterker nog, Nederland is medeverantwoordelijk voor die ongelijkheid – als een van de Europese landen die zich het hardst opstellen tegenover vluchtelingen, bijvoorbeeld. Zelfs tijdens de pandemie en na een verwoestende brand was onze regering niet bereid om meer dan 100 vluchtelingen uit Griekenland op te nemen. Dat moesten ook nog kinderen of vrouwen zijn, want alleen voor de kwetsbaarsten maken we plaats. Dit is omgekeerde genderdiscriminatie. Zijn alleenstaande mannen niet kwetsbaar?
De reactie op de brand in Moria was voor mij de druppel. Voor mij is dit niet meer het moment om stil te zijn. We hebben het hier over de meest basale vraag: wie is mens genoeg?
Hoe ziet een solidaire antiracisme- en antidiscriminatiebeweging er voor jou uit?
Voor mij heeft een solidaire beweging oog voor de minderheden binnen de minderheden. Een vluchteling in Nederland heeft vaak te maken met hetzelfde racisme en dezelfde discriminatie als andere minderheidsgroepen. Maar daar komt nog iets bovenop: het institutionele racisme binnen het asielbeleid bijvoorbeeld. Het feit dat je hier niet geboren bent, maar terechtgekomen. Dat je misschien geen papieren hebt. Of dat er dankbaarheid van je verwacht wordt, omdat je hier ‘mocht’ komen. Een solidaire beweging neemt ook de verhalen van minderheden-binnen-minderheden mee.
Waarom zouden mensen zaterdag 17 oktober (jou op) de conferentie moeten volgen?
Omdat we dan de kans hebben om met z’n allen om tafel te gaan en plannen te maken! Soms hebben we de neiging om vooral te benoemen wat we níet meer willen, maar er zijn natuurlijk ook dingen die we juist wél willen. Ook zou ik specifiek mensen met een vluchtelingenachtergrond willen oproepen om te komen! Zij voegen een andere laag van identiteiten en ervaringen toe aan het gesprek over racisme en discriminatie. Dus praat mee, want jullie verhalen doen ertoe.
Wil je horen wat de eisen van het Comité 21 maart aan de politiek zijn, neem dan zaterdag 17 oktober deel aan de livestream van de conferentie!
Sorry, the comment form is closed at this time.