13 oktober 2020
Saida is mensenrechtenactivist. Ze strijdt tegen racisme, discriminatie en islamofobie. Ze is onder andere organisator en coördinator bij S.P.E.A.K. en bij Comité 21 maart. Op 17 oktober opent ze de conferentie.
Specialisatie: racisme, islamofobie, mensenrechten.
Waarom is activisme nu in Nederland belangrijk?
Activisme is altíjd belangrijk! Het is een onmisbaar onderdeel van de democratie: zonder de opinies van burgers kan een democratisch rechtssysteem niet bestaan. Activisten vormen hierin de voorhoede. Zij kaarten onderwerpen aan, en activeren zo andere burgers en politiek. In feite zorgt activisme ervoor dat een overheid niet zomaar kan doen wat-ie wil.
Als ik naar de huidige tijd kijk, dan heb ik het gevoel dat we op een kantelpunt staan. Extreemrechts is zich aan het mobiliseren. We moeten dus waakzaam zijn: het kan twee kanten op. Wij moeten zorgen dat het de góede kant op gaat.
Hoe ziet een solidaire antiracisme- en antidiscriminatiebeweging er voor jou uit?
Als een beweging die de strijd echt gezamenlijk voert, zonder mensen achter te laten. Op dit moment zijn sommige groepen zichtbaarder dan andere. Strikt genomen hebben zij onze steun misschien niet meer nodig; ze zouden op eigen benen kunnen staan. Toch is het belangrijk dat ze aangehaakt blijven, anders kan het zijn dat zij de connectie verliezen met kleinere groepen. Rechtvaardigheid bereiken we alleen als we iedereen meenemen.
Waarom zouden mensen zaterdag 17 oktober (jou op) de conferentie moeten volgen?
Iedereen die geïnteresseerd is in de strijd tegen racisme en discriminatie, moet zeker kijken! Je zult nieuwe inzichten krijgen. Ook wordt er een onderzoek gepresenteerd, waarvan de uitkomsten niet alleen voor de beweging interessant zijn. Dit gaat over de maatschappij als geheel. Kortom, als je antiracist bent, moet je erbij zijn!
Wil je horen wat de eisen van het Comité 21 maart aan de politiek zijn, neem dan zaterdag 17 oktober deel aan de livestream van de conferentie!
Sorry, the comment form is closed at this time.