Hij is er, het bronzen MLK-beeld
Zonder dat iemand het wist, is het bronzen beeld van Martin Luther King uitgevoerd. Sinds 15 januari 2020, de verjaardag van Dr. King, staat het beeld van 1,2 meter in het Martin Luther Kingpark. Hopelijk wordt het beeld omarmd door gemeente en alle Amsterdammers en kan het permanent blijven staan.
Goed idee: bronzen beeld van Martin Luther King
Naar aanleiding van de guerrilla pop-up expo Monument for Martin Luther King, werd er medio 2018 een traject gestart om een bronzen beeld van Martin Luther King in het park te realiseren. Uit een peiling in stadsblad De Echo bleek dat ook de bewoners van stadsdeel Zuid enthousiast waren over het idee van een groot bronzen beeld in het park.
Met de betrokken partijen werd in het MLKpark gezocht naar een geschikte plek en deze zou voorgelegd worden aan buurtbewoners en gebruikers van het park tijdens een informatiemiddag met thee en warme chocolade. Maar het project liep steeds meer vertraging op, totdat er helemaal niets meer gebeurde.
Beeld geplaatst in de geest van Martin Luther King
Intussen werd de urgentie van het beeld steeds groter, omdat gelijke rechten en solidariteit meer dan ooit onder druk staan. Studenten met een niet-Nederlandse achternaam vinden geen stage, vrouwen met een hoofddoek vinden moeilijk een baan, kinderen met een buitenlandse achtergrond krijgen structureel een te laag schooladvies. Het boerkaverbod, racisme op de voetbalvelden, de zwartepietendiscussie die al decennia doorgaat en nog steeds niet is opgelost…
Daarom moest dit beeld er komen, en wel nu. Als vreedzaam protest, een statement tegen racisme en discriminatie, opgedragen aan iedereen die strijdt voor gelijke rechten. Een oproep voor solidariteit en een oproep aan alle Amsterdammers om op te staan tegen onrecht. Op de rug van het beeld staat een tekst van Dr. King:
“The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people,
but the silence over that by the good people.”
Monument for Martin Luther King
In 2018, 50 jaar na de moord op Martin Luther King werd het project Monument for Martin Luther King uitgevoerd: 50 identieke beeldjes van Martin Luther King werden op plekken gezet die herinneren aan Dr. King, racisme, discriminatie en het slavernijverleden van Amsterdam, en geschonken aan instanties en personen die strijden voor gelijke rechten (zie mlk50.nl/50-statues). Om zijn droom levend te houden, in deze tijden van toenemende intolerantie. Eén van de beeldjes werd in het Martin Luther Kingpark gezet en deze werd door stadsdeel Zuid op een mooie hoge Stadshouten sokkel geplaatst . Zo ontstond het idee van een permanent bronzen beeld. Want waarom was dat er eigenlijk nog niet, zoveel jaren na zijn dood, in het park dat naar hem vernoemd is? Nu staat hij er eindelijk. Het is een gift aan het Martin Luther Kingpark, een cadeau voor Amsterdam.
En er is meer: de Martin Luther King Vijfdaagse
Er is nog een project ontwikkeld ter ere van Martin Luther King: Selma Remembrance Walk Amsterdam 2020.
Van 21 t/m 25 maart is het precies 55 jaar geleden dat Martin Luther King de mars van Selma naar Montgomery leidde, om stemrecht te eisen voor de zwarte bevolking. Een tocht van 87 kilometer, waarbij op de laatste dag 25.000 mensen meeliepen. Om dit te herdenken, en te ervaren hoe het is om in vijf dagen exact deze afstand te lopen voor een betere wereld, heeft zijn er vijf rondwandelingen ontworpen die starten en finishen in het Martin Luther Kingpark en leiden langs de plekken waar ook de kleine beeldjes van Dr. King stonden, de plekken die ons eraan herinneren hoe belangrijk het is te blijven strijden tegen racisme en discriminatie. De Martin Luther King Vijfdaagse blijkt daarnaast ook nog eens verrassend interessant: je loopt door maar liefst 13 Amsterdamse parken en je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest Een uitdaging.
“If you can’t fly then run, if you can’t run then walk, if you can’t walk then crawl,
but whatever you do you have to keep moving forward.”
Martin Luther King, Jr.
Van 21 t/m 25 maart 2020 zal Airco Caravan de 87 kilometer te voet afleggen. 21 Maart is tevens de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie; een stukje van de wandelroute zal samenvallen met de demonstratie op de Dam. De vijf wandelingen kunnen door iedereen gelopen worden, in elke gewenste volgorde, richting of startpunt. De routes zijn uiteraard ook het hele jaar door en per stuk te lopen. De vijf routes van 17-20 km zijn voorzien van een .gpx voor je wandelapp, foto’s, informatie en alternatieve startpunten, in het Engels en Nederlands, plus printbare PDF. Ook is er pagina met video’s en podcasts over Selma en Dr. King.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website www.mlk50.nl ter herinnering van Martin Luther King.
Sorry, the comment form is closed at this time.