De Nederlandse pers ondersteunt de jacht op moslims in Frankrijk

casanegra · oktober 31, 2020 · Nieuws · 0 comments

27 oktober 2020

Door Tayfun Balcik.

De Franse geschiedenisleraar Samuel Paty die om een spotprent werd vermoord – van wat in de racistische verbeelding van sommige makers, denkers en tekenaars de islamitische profeet Mohammed moet voorstellen – zal hoogstwaarschijnlijk begraven worden in het Franse Pantheon, ‘de rustplaats van grote Fransen’. De filosoof Voltaire ligt daar, maar ook de 19de eeuwse dichter Victor Hugo. Van hem is de beroemde en immer actuele uitspraak: ‘Als een man zijn keel wordt doorgesneden in Parijs is het een moord. Als vijftigduizend mensen worden afgeslacht in het oosten, is het een kwestie.’ Een profetische uitspraak, blijkt nu.

De dagen na de lugubere moord, en dat zullen vast weken, maanden en jaren worden, is één en al een bevestiging van wat Hugo heeft beklemtoond met die woorden. Namelijk dat het leven van één ‘westerling’ ons meer treft, meer angst inboezemt en meer aanspoort tot dadendrang dan bij ‘niet-westerlingen’. Kijk alleen al wat er allemaal is gezegd en gebeurd de afgelopen dagen.

Gerald Darmanin, de minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, kondigde vlak na de moord al aan dat vijftig islamitische organisaties worden verboden. Hij noemt hen ‘vijanden van de republiek’ en plaatst ze als zodanig – én ongrondwettig – buiten de Franse maatschappij.

Vervolgens deed de Franse president Emmanuel Macron een uitspraak met eenzelfde uitsluitende werking: ‘De angst gaat van kant wisselen. Islamisten mogen niet rustig slapen in ons land.’ En een paar dagen later: ‘Samuel Paty werd vermoord omdat de islamisten onze toekomst willen en omdat ze weten dat ze die nooit zullen krijgen dankzij stille helden zoals hij.’

Een islamist kan dus nooit een Fransman zijn, volgens Macron. Is dat nou niet precies wat extremistische moslims ook zeggen? Maar goed, de jacht op moslims in Frankrijk is geopend.

De Nederlandse pers ondersteunt deze jacht. Van de T. kan je dit verwachten. Nausicaa Marbe stelt in een column de Nederlandse regering verantwoordelijk omdat we niet hard genoeg tegen salafisten zouden hebben opgetreden. Maar ook de Volkskrant laat zich meesleuren.

Zo schrijft Peter Giesen in een hoofdredactioneel commentaar: ‘De onthoofding van de Franse leraar is niet alleen een tragedie, maar ook een aanval die de Franse republiek in het hart treft. In de Franse traditie maakt de school van de Republiek citoyens, burgers van alle leerlingen, ongeacht hun sociale, etnische of religieuze afkomst. De moord bewijst eens te meer dat islamisten de overdracht van seculiere waarden proberen te verhinderen met intimidatie en geweld. De staat moet een einde maken aan het dubbelspel: extremisten die zich op hoge toon beroepen op hun burgerlijke vrijheden, om anderen van hun vrijheden en zelfs hun leven te beroven. Het maakt de noodzaak om terug te vechten des te urgenter, en niet alleen in Frankrijk.’

Idealisme is nog nooit zo hypocriet beschreven. Waar was alle ophef toen twee moslima’s werden neergestoken bij de Eiffeltoren? Of is dit wat Macron bedoelde toen hij zei dat ‘de angst van kant gaat wisselen’? Dat normale Franse burgers die toevallig ook moslims zijn collectief bestraft zullen worden voor de daad van één verknipte moslim?

Bovendien: kunnen we Franse toestanden wel één op één vertalen naar Nederland? Tijdens de antiracistische protesten na de staatsterroristische moord op George Floyd werd dat nummertje namelijk grijsgedraaid: ‘Nederland is geen Amerika, we moeten Amerikaanse problemen niet importeren’. Importeer dan ook geen Franse toestanden.

Last but not least: Samuel Paty zou in de les van 7 oktober tegen zijn islamitische kinderen hebben gezegd dat wie de cartoons van Charlie Hebdo niet wilde zien de klas kon verlaten. Laten we even de discussie parkeren van hoe verantwoord het is van een leraar om islamofobe cartoons te laten zien. Ik vraag me namelijk werkelijk af hoe het zou voelen om in een klas door de docent als moslim aangesproken te worden om de klas te verlaten. Dan zet je volgens mij middels religieuze profilering extra spanning op de zaak.

Als je racistische tekeningen wilt laten zien, laat ze gewoon zien. Maar noem het geen vrijheid van meningsuiting en maak achteraf – na de krankzinnige moord – van Paty ook geen ‘held’ of ‘martelaar van het vrije woord’ voor je islamofobe agenda. Want dat was hij niet. Hij was een gewone leraar die de verkeerde tegenkwam. Moge hij in vrede rusten, en zijn moordenaar branden in hel.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website  de kanttekening https://dekanttekening.nl/

Sorry, the comment form is closed at this time.