Internationale Dag tegen Racisme

casanegra · februari 15, 2021 · Nieuws1 · 0 comments

Samen tegen alle vormen van racisme, islamofobie en antisemitisme

Samen tegen de dreiging van het fascisme

Amsterdam, 14 februari 2021

Comité 21 maart

 

Op zaterdag 20 maart 2021 zullen we opnieuw bijeenkomen voor een wereldwijde actiedag ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme. In vele landen zullen #WorldAgainstRacism-acties plaatsvinden tegen alle vormen van racisme, islamofobie en antisemitisme, uit verzet tegen de racistische zondebokpolitiek jegens vluchtelingen, migranten en Roma- en Sintigemeenschappen en uit solidariteit met de #BlackLivesMatter-beweging. Zo onderstrepen we als antiracisten het belang van eenheid tegen de verdeeldheid. We benadrukken de noodzaak om ons samen te verzetten tegen de dreiging van racistisch populisme, extreemrechts en fascisme.

De COVID-19-pandemie, waarbij regeringen er niet in zijn geslaagd hun bevolking naar behoren te beschermen en er een ernstige economische crisis dreigt, heeft een situatie geschapen waarin de meest weerzinwekkende vormen van racisme kunnen gedijen. De onevenredig grote impact van het virus op zwarte mensen en mensen van kleur, die heeft geleid tot veel hogere sterftecijfers in deze gemeenschappen, is een belangrijk kenmerk van de pandemie. Vluchtelingenkampen dreigen door de verspreiding van COVID-19 een dodelijke val te worden voor vluchtelingen.

Daarnaast heeft de #BlackLivesMatter-beweging blootgelegd hoe diep het institutioneel racisme is doorgedrongen in de maatschappij en de aanzet gegeven tot het ontstaan van een wereldwijde antiracistische beweging. Dit leidde tot de grootste antiracistische mobilisatie die de wereld ooit heeft gezien, voorafgaand aan de nederlaag van Trump bij de presidentsverkiezingen van november.

In sommige landen proberen fascistische en extreemrechtse partijen en organisatie te groeien door mobilisaties van coronaontkenners. Complottheorieën wakkeren antisemitische en racistische vooroordelen aan.

De antiracistische en antifascistische bewegingen in Griekenland hebben geleid tot een nederlaag en gevangenisstraf voor de fascistische organisatie Gouden Dageraad. In Oostenrijk is het aantal stemmen op de FPÖ enorm gedaald. Uit deze ervaringen blijkt dat de sleutel tot het terugdringen van de dreiging van fascisme en extreemrechts ligt in het bouwen van massale, brede bewegingen. Zulke bewegingen kunnen racisme, fascisme en extreemrechts ontmaskeren, bestrijden en verslaan.


In het weekend van 20 en 21 maart 2021 organiseren we wereldwijd demonstraties en andere protesten (waarbij we voor de veiligheid voldoende afstand van elkaar houden). Waar zijn deze demonstraties? Hier kunt u het zien: https://worldagainstracism.org/

Hiermee willen we onze eenheid laten zien en werken aan de opbouw van de antiracistische beweging die cruciaal is om ons te keren tegen alle vormen van racisme, islamofobie en antisemitisme en ons te verzetten tegen de dreiging van fascisme en extreemrechts.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.