Meer dan 1000 mensen de straat op tegen racisme

casanegra · december 08, 2020 · Nieuws · 0 comments

Amsterdam, 8 december

Ewout van den Berg

Zondag 6 december kwamen ongeveer duizend mensen samen in Den Haag voor de demonstratie Sta op tegen Racisme. Het protest was een initiatief van de klimaatbeweging en keerde zich tegen extreemrechtse intimidatie. Meer dan honderd organisaties ondersteunden het protest: van organisaties zoals Extinction Rebellion tot Milieudefensie en de Landelijke Studentenvakbond.

 

De directe aanleiding voor de actie was het geweld tegen activisten van Kick-Out Zwarte Piet. In Maastricht werd hun antiracismeprotest met geweld onmogelijk gemaakt terwijl KOZP zich genoodzaakt zag het protest in Eindhoven zelfs af te lassen. Deze intimidatie is de afgelopen jaren toegenomen en vind zowel online als offline plaats. In dezelfde periode voerde rechts een islamofobe hetze tegen aspirant Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht. Veel klimaatactivisten waren hier woedend over.

 

Tijdens het programma van de demonstratie was er veel aandacht voor het racisme op verschillende vlakken en de verbindingen. De ongedocumenteerde queeractivist April sprak over de manier waarop zij haar hele leven in Nederland woont, maar nog steeds stateloos is. Zo sprak Jelle Simcha Zijlstra van de Joodse organisatie Oh Vey over de overeenkomsten tussen de origine van de racistische karikatuur van zwarte mensen en Joodse mensen. KOZP-activiste Aytmara sprak over de zware strijd die ze leveren in Limburg om de racistische karikatuur uit de bannen.

 

Het protest was een stap in de opbouw van de brede antiracismebeweging die we nodig hebben om extreemrechts terug te dringen. Hopelijk zijn we in staat dit met de aanloop naar de internationale dag tegen racisme op 21 maart vervolg te geven.

 

Een uitgebreid videoverslag (30 minuten) met interessante spekers is te volgen  via deze link

Sorry, the comment form is closed at this time.