1500 mensen de straat op tegen racisme en fascisme in Amsterdam

casanegra · maart 21, 2021 · Places · 0 comments

1500 mensen de straat op tegen racisme en fascisme in Amsterdam

 

Ongeveer 1500 mensen hebben vandaag in het Westerpark meegedaan aan een anderhalvemeter protest tegen toenemend racisme en discriminatie en de opmars van extreemrechts. Het protest vond plaats in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, dat ieder jaar rond 21 maart wordt georganiseerd door het Comité 21 maart.

De verkiezingsuitslag kwam veelvuldig aan bod bij de sprekers. Dat de politiek leider van Bij1 Sylvana Simons en nummer negen op de kandidatenlijst van GroenLinks Kauthar Bouchallikht zijn verkozen, werd als een overwinning voor de anti-racisme beweging gevierd. Toch was er ook kritiek op de ruk naar rechts die Nederland heeft gemaakt.

Saida Derrazi, lid van het Comité 21 Maart en medeoprichter van het moslimvrouwencollectief S.P.E.A.K zei daar het volgende over: ‘Men vindt het tegen racisme en discriminatie zijn niet een thema om op te stemmen. Ook niet na wekenlang demonstraties in de zomer voor BLACK LIVES MATTER. En het is al helemaal niet erg om op een partij te stemmen die moslims wilt deporteren.’

Ook de woordvoerder Tayfun Balçik uitte zijn zorgen over het toenemende racisme in de politiek: ‘Extreemrechts is nog nooit zo groot geweest in de Kamer. Dit vraagt om het organiseren en bouwen van meer anti-racistische tegenmacht. Ook institutioneel. Zodat de rechten van al onze burgers en vluchtelingen gewaarborgd blijven.
In Rotterdam zijn ruim 400 mensen de straat opgegaan. Dit protest van een aantal organisaties is in vrij korte tijd georganiseerd met goede sprekers en heel knap dat zo´n opkomst is gerealiseerd.
Veel mensen waren verdrietig over de verkiezingsuitslag, maar blij dat een duidelijk anti-racistische partij als BIJ1 in de kamer is gekozen en de bijeenkomst heeft bezocht.
Zodra de gegevens van de andere protestlocaties uit Groningen, Den Haag en Maastricht binnen zijn, worden deze vermeld.
Rechtenvrije foto’s, gemaakt door Johan Jansen

Sorry, the comment form is closed at this time.